Comfort is voor iedereen persoonlijk. Gaat het bij de één om een eigen home-cinema met verstelbare lounge stoelen, kiest de ander voor een jacuzzi met gekleurde onderwaterverlichting. Wat te denken van een terras met buitenkeuken of een luxe slaapkamer met 3D-TV en dolby 7 surround? Over smaak valt niet te twisten en iedereen heeft een voorkeur. Toch is het plezier van die keuzes vaak afhankelijk van één ding: de aanwezigheid van een toereikende en effectieve infrastructuur. Denk hierbij aan de aanwezigheid van voldoende elektrisch vermogen voor de jacuzzi, het hebben van een televisieaansluiting in de slaapkamer, de internetaansluiting voor het downloaden van films, het WiFi voor een multi-room muziek systeem en zo kunnen we nog even doorgaan.
Wat we in ieder geval niet willen is dat we beperkt worden in onze keuzes doordat er iets niet, of niet voldoende is: heel vervelend als het maar een kleine jacuzzi kan zijn vanwege het ontbreken van voldoende vermogen of dat we de i-Pad niet kunnen gebruiken om de verlichting en verwarming te schakelen doordat de installaties niet aan elkaar gekoppeld zijn. Toch is er hoop: met een gestandaardiseerd domotica systeem en een goed onderbouwd advies kunnen teleurstellingen voorkomen worden en wordt techniek weer wat het hoort te zijn: ondersteunend en werkend op de achtergrond, zonder dat de gebruiker zich hier zorgen over hoeft te maken.
Bij VLD onderscheiden we verschillende systemen die met elkaar gekoppeld kunnen worden. U als gebruiker kiest en wij zullen aangeven wat de voor- en nadelen hiervan zijn, om teleurstellingen in de toekomst te voorkomen. De basis systemen zijn:
|
|
|
Door een koppeling te maken tussen verschillende systemen kunnen handelingen geautomatiseerd worden, waardoor dingen simpelweg niet vergeten worden, energie bespaart wordt en onveilige situaties voorkomen kunnen worden. Neem een simpel voorbeeld: als een alarmsysteem ingeschakeld wordt betekent dit dat er niemand thuis is, alle verlichting kan dus uit en de verwarming op standby. En als het buiten dan ook nog donker is, mogen de rolluiken naar beneden. O ja, en de garagedeur op het nachtslot.... Click!
Zo zijn er natuurlijk vele scenario's te bedenken die het erg makkelijk maken voor de gebruiker, er voor zorgen dat er energie bespaart wordt en situaties veiliger kunnen maken. Met de huidige stand van de techniek is er veel mogelijk, heel veel. Hou uw oog echter wel op de bal: het gaat allemaal om gemak, comfort, veiligheid en efficiëntie (inclusief besparing). Laat dus tijdens de inventarisatie gesprekken duidelijk weten wat uw (toekomstige) wensen zijn, het éénmalig aanleggen van een infrastructuur bestaande uit gekoppelde systemen is efficiënter dan achteraf uitbreidingen en aanpassingen uit te voeren.
Op deze site hebben wij getracht een aantal voorbeelden te geven van wat wij comfort vinden, maar nogmaals; dat is heel persoonlijk! Zo vindt u een voorbeeld van het ultieme buitenleven waarbij het gaat om zo veel mogelijk, zo lang mogelijk en zo aangenaam mogelijk buiten te leven. En wat te denken van een zeer luxueuze woonboerderij waarbij automatisering, energiebesparing, beveiliging en bediening ingepast moesten worden in een zeer eigentijds design.